We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Coronavirus

De samenwerkende partners van het Scheidingspunt Zoetermeer bieden met elkaar verschillende vormen van ondersteuning aan. Samen kijken we naar de behoefte die jij en/of jouw gezin heeft tijdens het scheidingsproces. Klik hier voor meer informatie over welke ondersteuningsmogelijkheden de kernteampartners jou en/of jouw gezin kunnen bieden.

Door het coronavirus is het leven van iedereen, dus ook van jou, flink veranderd. De veranderde thuissituatie en de opgelegde maatregelen als gevolg van het coronavirus kunnen ervoor zorgen dat je relatie met je (ex)partner onder druk komt te staan. Ook kan het zijn dat jij als ouder en je kind(eren) daardoor hoogoplopende spanningen ervaren. Of dat je als ex-partners onderling nu meer moeilijkheden dan anders ervaart zoals bijvoorbeeld rondom bestaande omgangsregelingen die eerder getroffen zijn over de verzorging van jullie kind(eren).

Onderstaande informatie is er voor jullie als ouders en (ex)partners om te proberen (hoogoplopende) spanningen in jullie relatie en/of gezin zoveel mogelijk te voorkomen. En om jullie als (ex)partners handvatten te geven hoe jullie als ouders, ondanks of juist tijdens deze coronacrisis, de omgangsregeling met jullie kind(eren) door kunnen laten gaan. Het blijft ook in deze tijd belangrijk om als ouders met elkaar te communiceren en eventuele zorgen te delen vanuit het belang van het kind.


 

 • Omgangsregeling gescheiden ouders

  Het is voor een kind te allen tijde belangrijk om contact met beide ouders te hebben. Kinderen van gescheiden ouders hebben recht op omgang met beide ouders. Het niet doorgaan van de omgang kan veel stress opleveren voor het kind. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden goed te bekijken. Wat is er op dit moment, in deze situatie mogelijk en het meest prettig en wenselijk voor jullie kinderen? Leg alle tijdelijke aanpassingen en veranderingen duidelijk uit aan jullie kinderen en gebruik hierbij dezelfde termen. Overleg samen hoe jullie het contact met de kinderen allebei zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Bepaal met elkaar of de gebruikelijke omgangsregeling gewoon door kan gaan óf dat er een aanpassing nodig is.

 • Als je ouders gescheiden zijn

  Hoe ga je in coronatijd om met je ouders als ze gescheiden zijn? Als kind van gescheiden ouders kan je je afvragen of en hoe je contact met je ouders in coronatijd kunt hebben. Veel jongeren kampen met dezelfde vragen.

 • Vragen en antwoorden over de omgangsregeling - ouders

  De coronacrisis en de opgelegde maatregelen kunnen ervoor zorgen dat gescheiden zich afvragen of de omgangsregeling die getroffen is met (ex)partners door kan gaan. Heel veel ouders kampen met dezelfde vragen.

 • Vragen en antwoorden over de omgang - kinderen en jongeren

  De coronacrisis en de opgelegde maatregelen kunnen ervoor zorgen dat kinderen van gescheiden ouders zich afvragen of de omgangsregeling die getroffen is met ouders door kan gaan. Veel kinderen en jongeren kampen met dezelfde vragen.

 • Spanningen voorkomen en oplossen

  Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Kinderen, jongeren en ouders zijn veel meer thuis dan gewoonlijk. Dat kan voor spanningen zorgen, wat weer van invloed is op wat je aan kunt. De informatie verandert van dag tot dag en met z’n allen thuis zijn is nu het nieuwe normaal. Wat kun je als ouder doen om spanning te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

 • Praten met kinderen over het coronavirus

  Hoe praat jij met je kind over het coronavirus? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus zonder je kind bang te maken.