We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Praten met kinderen over het coronavirus

Hoe praat jij met je kind over het coronavirus? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus zonder je kind bang te maken. 

Tien tips

Tip 1. Stel vragen

Praten begint met vragen stellen aan je kind over het coronavirus. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind jij ervan dat…’ Stel open vragen waar je kind méér op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt. En zo weet je of jouw kind zich zorgen maakt over corona. 

Ben je benieuwd welke vragen door veel kinderen en jongeren worden gesteld? Bekijk dan eens vraag en antwoord voor kinderen en vraag en antwoord voor jongeren. Er is ook een pagina met informatie voor kleine kinderen (3-7 jaar).

Let op: Ken je de wet van de dubbele bescherming? Kinderen beschermen hun ouders door niets te zeggen als ze merken dat hun ouders bang of bezorgd zijn. Ouders doen hetzelfde, omdat ze hun kind niet onnodig bang willen maken. Als ouders doorbreek je dit door vragen te stellen. Zo kom je erachter of je kind bang is.

Tip 2. Wees eerlijk 

Waarschijnlijk stelt jouw kind ook vragen aan jou over het coronavirus. Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Heeft je kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt en stel je kind gerust. Zeg niet dat er niets aan de hand is. Een kind merkt aan veel dingen dat het gewone leven nu anders is dan normaal. 

Tip 3. Houd je antwoord kort

Blijf met je antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag van je kind. Ga niet uitweiden. Pas het aan de leeftijd en karakter van je kind aan. Heb je een jong kind? Voeg niet teveel informatie toe over het coronavirus. Check of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: ‘Heb je daar nog meer vragen over…?’ 

Tip 4. Leg uit waarom dingen nu anders gaan 

Waarom zijn bijvoorbeeld de scholen en het zwembad dicht? Waarom werk je thuis? Waarom mogen er geen kinderen komen spelen? Gebruik hulpmiddelen om dit uit te leggen op het niveau van jouw kind. Bijvoorbeeld het Jeugdjournaal of een corona-prentenboek. 

Tip 5. Geef aan wat jouw kind zelf kan doen

Jouw kind kan de coronacrisis niet oplossen. Maar jouw kind kan wel helpen: door goed handen te wassen en 1,5 meter afstand te houden van andere mensen. Je kind kan ook helpen om de sfeer thuis goed te houden. Of door een tekening te maken voor oma of de oude mensen in de buurt.

Tip 6. Blijf erover praten 

Heb je al vaker gepraat over het coronavirus? Blijf dat doen. Zo blijf je in gesprek en weet je wat er in je kind omgaat. Kies een spontaan moment, bijvoorbeeld als jullie samen de tafel dekken. Of knoop een gesprekje aan als je kind jou een vraag stelt. 

Tip 7. Let op het gedrag van je kind

Gedrag en lichaamshouding zeggen soms meer dan 1000 woorden. Het gedrag verraadt dat er vragen of onuitgesproken emoties zijn, waarvoor kinderen de woorden niet kunnen vinden Kijk naar je kind: zie je lichamelijke tekenen dat jouw kind zich zorgen maakt over het coronavirus? Bespreek dit en stel hier vragen over. Is je kind bijvoorbeeld stiller of meer terughoudend dan normaal? Stel daar een vraag over. Bijvoorbeeld; ‘ik merk dat je wat stiller bent, wil je me vertellen waar je aan denkt?’

Tip 8. Heb aandacht voor gevoelens

Kinderen kunnen in deze situatie stiller, angstiger of misschien bozer zijn dan normaal, dat is heel logisch. Benoem en erken die gevoelens; hun gevoel is écht en het mag er zijn. Bespreek dit met elkaar om erachter te komen welke gedachtes en vragen bij deze gevoelens horen. Dit kan weer helpen om het begrijpelijk en beter behapbaar maken.

Maakt jouw kind zich zorgen?

Anke Klein, wetenschapper aan de Universiteit Leiden, doet al jaren onderzoek naar angst bij kinderen. Zij gaf bij het Jeugdjournaal een aantal goede tips hoe kinderen zich beter kunne voelen als er zo veel narigheid in het nieuws is. Op deze pagina worden ook drie tips aan ouders gegeven. 

Tip 9. Sluit je gesprek positief af

Benoem wat er goed gaat in het gezin. Vraag wat jouw kind leuk vindt aan deze bijzondere tijd. Vertel ook wat jij fijn vindt in deze tijd. 

Tip 10. Let op meeluisteren

Wees je ervan bewust dat kinderen vaak automatisch meeluisteren met gesprekken tussen volwassenen over corona. Of ze luisteren mee met het journaal voor volwassenen. Hierdoor kan jouw kind bang worden. Het krijgt teveel informatie. Let hier bewust op. Jij weet wat jouw kind aankan. Praat daarom zelf met je kind over corona.

Extra gesprekstips van Unicef

Check of je kind te maken heeft met pesten en discriminatie

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meer meldingen van rassendiscriminatie. Check of je kind hiermee te maken heeft. Heeft jouw kind last van pesten en discriminatie of pest jouw kind andere kinderen? Leg uit dat het coronavirus niets te maken heeft met hoe iemand eruit ziet, waar hij vandaan komt of welke taal hij spreekt. Pesten is altijd verkeerd. Juist nu is het belangrijk om aardig te zijn voor elkaar.

Praat met je kind over mensen die anderen helpen

Voor kinderen is het belangrijk te weten dat mensen elkaar helpen en steunen. Vertel hen dat bijvoorbeeld dokters en verpleegkundigen alles op alles zetten om te zorgen dat we veilig zijn. Het kan voor kinderen geruststellend zijn te weten dat mensen meeleven en actie ondernemen.
Bron: www.unicef.nl 

Andere manieren

Er zijn gezinnen waar op een andere manier wordt gepraat over het coronavirus. Handvatten bij deze verschillende situaties zijn gebundeld op de pagina Anderstalige en andere alternatieve communicatie.

Ouders van kinderen met autisme

Wat je kunt doen om je kind gerust te stellen vind je op balansdigitaal.nl.

Meer informatie gericht op mensen met autisme, hun ouders en hulpverleners vind je op autismenetwerkzhn.nl.

Meer tips over praten met kinderen vind je bij het Kenniscentrum KJP.

Hulpmiddelen bij praten over corona

Prentenboek: Flip, grote vriend en corona

Prentenboek: Noor en het coronavirus

Digitaal boekje: Corona wat kinderen moeten weten

Jeugdjournaal: Over het coronavirus