We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Vragen en antwoorden over de omgang - kinderen en jongeren

De coronacrisis en de opgelegde maatregelen kunnen ervoor zorgen dat kinderen van gescheiden ouders zich afvragen of de omgangsregeling die getroffen is met ouders door kan gaan. Veel kinderen en jongeren kampen met dezelfde vragen.

Om de week ga ik een weekend naar papa of mama. Kan dat gewoon doorgaan in de coronatijd?

Het fijnste is om alle afspraken die je hebt met papa en mama gewoon zo te laten. Als er niemand van jullie gezin ziek is, dan kan alles gewoon doorgaan.

Als iemand uit jullie gezin, of iemand die ook bij papa of mama woont, verkouden is (hoesten, niezen, keelpijn, benauwdheid) of koorts heeft dan is de kans groot dat jullie de afspraak moeten verzetten. Papa en mama overleggen dat samen met jou. Als de afspraak niet doorgaat, is het wel fijn om op een andere manier contact met elkaar te hebben, zoals door de telefoon of met videobellen.

Ik ben bang voor het coronavirus. Ik wil het allerliefste thuis blijven en dus liever niet het weekend naar papa of mama. Mag dat wel?

 

Wat vervelend dat je zo bang bent voor het coronavirus. Gelukkig weten we uit onderzoek dat de meeste kinderen er niet zo ziek van worden. Op de pagina Vraag en Antwoord voor kinderen lees je meer over het coronavirus. Er zijn een paar vragen die helpen om antwoord te geven op deze vraag

Heb je aan je ouders verteld dat je bang bent?
En kun je ook vertellen waarom je daar bang voor bent?
Kan papa of mama iets doen, zodat je niet meer bang bent?Als je niet meer bang bent voor het coronavirus, zou je het dan wel fijn vinden om naar je andere ouder te gaan?
Zijn er ook nog andere dingen waarom je niet wil gaan?

Probeer het allemaal te vertellen aan papa of mama. Misschien kun je het beter op een briefje schrijven? Ook kun je het vertellen aan opa of oma of iemand anders. Hopelijk kunnen zij je geruststellen over het coronavirus en kun je in het weekend gewoon naar papa of mama.

Vragen over videobellen

Het kan dat je door het coronavirus nu even niet op bezoek kunt gaan bij papa of mama. Het is wel fijn om elkaar te zien of even met elkaar te praten. Dat kan natuurlijk door de telefoon, maar je kan ook met elkaar video-bellen. Dan kun je praten, terwijl je elkaar ook kunt zien op het scherm.

Wat moet ik tegen papa of mama zeggen als we videobellen?

Videobellen is natuurlijk heel anders dan dat je in het echt bij elkaar op bezoek bent. Een paar ideeën voor videobellen:

Vertel wat je die dag hebt gedaan voor school.
Vertel wat of waarmee je gespeeld hebt.
Of misschien is het wel fijn om alleen even te vertellen waar je over hebt gedacht.
Vraag eens of je vader of moeder een leuk of spannend verhaal voorleest. Dan hoef je niet te praten en kun je wel lekker luisteren naar zijn of haar stem.
Je hoeft niet alleen maar te praten. Je kunt ook samen spelletjes doen of laten zien wat je tekent. Misschien kan je vader of moeder het raden?
Vraag of je vader of moeder je wil helpen met huiswerk maken.

Het is ook leuk en gezellig om gewoon met elkaar te telefoneren. Helemaal leuk is het om met elkaar te bellen, terwijl je voor het raam staat en elkaar kan zien. Maar denk ook aan andere dingen, zoals een kaartje sturen per post. Met een tekening of foto erbij? Of stuur met de telefoon af en toe fotootjes en filmpjes van jezelf. Dan kun je laten zien wat je aan het doen bent.

Tips op een ander website

Ben je tussen de 10 en 23 jaar en heb je gescheiden ouders? Dan kun je terecht op de website van Villa Pinedo speciaal voor kinderen en jongeren. Praat, lach, klaag of huil samen met anderen op het forum. Of chat met een buddy. Kijk ook eens naar de blogs en filmpjes op die website. Op de Instagram pagina kun je elke maandag, woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur je vraag stellen en krijg je persoonlijk antwoord in een Direct Message (DM).

Voor jongeren en jongvolwassenen

Kan ik bij mijn vader/moeder langs gaan als hij/zij verkouden is?

Het is belangrijk dat je gewoon contact hebt met allebei je ouders, zeker in deze onzekere tijd. Volgens de adviezen van de Rijksoverheid en de richtlijnen van het RIVM kun je niet op bezoek als iemand ziek is. Met ziek zijn bedoelen we: hoesten of niezen of keelpijn of benauwdheid of meer dan 38 graden koorts. Dus als jij ziek bent of een van je ouders of iemand die ook in huis woont, dan kun je niet op bezoek en kan niemand bij jou op bezoek. De omgang kan dan niet doorgaan. Gelukkig kun je ook op andere manieren contact hebben, bijvoorbeeld door te videobellen of ‘raamcontact’ te hebben. Laat jouw ‘creatieve brein’ maar werken!

Wat moet ik doen als een van mijn ouders bij opa en oma woont. Kan ik dan nog wel op bezoek?

Het is veiliger voor opa en oma, zeker als zij ouder dan 70 jaar zijn, om weinig bezoek te krijgen. Zij hebben een grotere kans om heel ziek te worden van het coronavirus. Misschien kan je vader of moeder die bij je opa en oma woont dit keer bij jou langs komen? Of kunnen jullie samen even een wandeling maken of een stukje fietsen? Overleg met je ouders en ook met opa en oma wat je het beste kunt doen.

Mijn ouders denken verschillend over de richtlijnen. Ze gaan er dus ook anders mee om. Wat kan ik doen?

Er zijn in korte tijd allemaal nieuwe regels en richtlijnen gekomen. Mensen moeten zich daaraan houden. Niet iedereen doet dat op dezelfde manier. Als dat bij jouw ouders ook zo is, kan dat erg verwarrend zijn voor jou. Misschien zegt de ene ouder dat je binnen moet blijven maar vindt je andere ouder wel goed dat je naar buiten gaat. Hoe ga je daarmee om? Overleg met een van je ouders, of met allebei, wat je vervelend of onduidelijk vindt. Wat vind jij het fijnst? En is dat, denk je, volgens de richtlijnen ook oké? Misschien vinden je ouders dat dan ook goed. Als dat niet het geval is, probeer dan te accepteren dat ze er verschillend over denken.

Kijk ook eens op het forum van Villa Pinedo over ouders en andere regels.

Videobellen

Het kan dat je door het coronavirus nu even niet op bezoek kan gaan bij papa of mama. Het is wel fijn om elkaar te zien of even met elkaar te praten. Dat kan natuurlijk door de telefoon, maar je kan ook met elkaar video-bellen. Dan kun je praten, terwijl je elkaar ook kunt zien op het scherm.

Wat moet ik tegen mijn vader of moeder zeggen als we videobellen?

Videobellen is natuurlijk heel anders dan dat je in het echt bij elkaar op bezoek bent en leuke dingen met elkaar kan doen. Dus het is even wennen om elkaar nu via het scherm te zien. Je kan vragen stellen of herinneringen ophalen. Ook kun je vertellen wat je vandaag hebt gedaan, of wat je bezig houdt in deze coronatijd. Naast praten kun je natuurlijk ook samen spelletjes doen of filmpjes kijken.

Wanneer kan ik het beste videobellen?

Het is fijn om van te voren vaste afspraken te maken over wanneer en hoelang je videobelt. Overleg dit even met de ouder waar je woont. Bedenk of je het fijn vindt om alleen te zijn en een aparte plek voor jezelf te hebben om te bellen zonder dat iemand meeluistert. Maak daar dan duidelijke afspraken over, bijvoorbeeld door een ‘niet storen’ op jouw kamerdeur te plakken. Misschien vind je het juist fijn als allebei je ouders er bij zijn, of dat je broertje of zusje erbij is. Misschien zelfs met opa en oma? Je beste vriendin? Het leuke van videobellen is dat er meerdere mensen mee kunnen doen.

Tips op een andere website

Bekijk de tips in de coronatijd van jongeren met gescheiden ouders op het forum van Villa Pinedo.

Ben je tussen de 10 en 23 jaar en heb je gescheiden ouders? Dan kun je terecht op de website van Villa Pinedo speciaal voor kinderen en jongeren. Praat, lach, klaag of huil samen met anderen op het forum. Of chat met een buddy. Kijk ook eens naar de blogs en filmpjes. Op de Instagram pagina kun je elke maandag, woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur je vraag stellen en krijg je persoonlijk antwoord in een Direct Message (DM).

 

Meer informatie en tips lees je op NJI Informatie omgaan coronavirus voor kinderen en jongeren