We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Spanningen voorkomen en oplossen

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Kinderen, jongeren en ouders zijn veel meer thuis dan gewoonlijk. Dat kan voor spanningen zorgen, wat weer van invloed is op wat je aan kunt. De informatie verandert van dag tot dag en met z’n allen thuis zijn is nu het nieuwe normaal. Wat kun je als ouder doen om spanning te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Lees ook: Tips in het omgaan met de 'nieuwe' thuissituatie.

Eerste hulp bij oplopende spanningen

 1. Neem met zijn allen (maar los van elkaar) een time out.
 2. Blaas stoom af: rondje rennen, de trap op en af stieren, stompen in een kussen.
 3. Praat over de situatie/escalatie; wat ging er mis?
 4. Zoek nieuwe oplossingen die jullie als gezin helpen en stem oplossingen met elkaar af.
 5. Zoek steun bij andere ouders of bij opvoedprofessionals in jouw gemeente.
 6. Schakel opvoedhulp in: neem contact op met het wijkteam of de huisarts.
 7. Maak een plan om nieuwe escalaties te voorkomen.

Zoek je tips om als gezin om te gaan met stress vanwege thuiswerken? Bekijk dan de tips van TNO

Tip van andere ouders

Maak een STOP-KNOP of een TIME-OUT-KAART. Ieder gezinslid mag deze één keer per dag inzetten om een situatie te pauzeren. Dit betekent niet dat het onderwerp verdwijnt, maar dat je het er even niet over hebt. Pak het op een later en rustiger moment weer met elkaar op.

Zorg goed voor jezelf

In deze spannende tijden kan het gebeuren dat je als ouder iets zegt of doet waar je later spijt van hebt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier op tijd aandacht aan te besteden. Als je flexibel met de huidige situatie omgaat, vergroot dit de kans dat jullie er samen sterker uitkomen. Zoek daarom steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt, ook bij het opvoeden. En als je toch uit je slof schiet of boos wordt, los het probleem goed op:

 • Praat erover met je kinderen en partner

 • Leg uit dat spanningen soms wat hoog oplopen.

 • Bied je excuses aan als dit nodig is.

 • Maak het weer goed.

 • Knuffel, klets, giechel samen en wees mild voor jezelf en elkaar.

Als deze negatieve stap voorbij is, maak dan op een rustig moment een plan hoe je zo’n escalatie de volgende keer voorkomt of minder heftig maakt. Het helpt om daarbij af te spreken dat je probeert begrip voor elkaar te hebben, ook als de ander uit zijn slof schiet. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Ai, volgens mij wordt het je even teveel. Zullen we een time-out doen?'

Mentaal fit

Op de website www.mentaalvitaal.nl vind je veel tips hoe je als volwassene kunt omgaan met spanning rond de coronacrisis én hoe je kunt werken aan je mentale fitheid.

Opvoedvragen

In deze nieuwe situatie doen zich allerlei uitdagingen voor. Als ouder loop je ook tegen alledaagse opvoedvragen aan. Zo hebben ouders veel vragen over mediagebruik en schermtijd. Lees daarover onze tips.

Voor alledaagse opvoedvragen kun je advies vragen aan andere ouders en opvoeders. Het is belangrijk om juist nu contact te houden met andere ouders. Lees hier meer over op de pagina Opvoeden? Blijf erover praten. Iedereen zit in dezelfde situatie, dus zoek steun bij elkaar. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om via de telefoon of WhatsApp stoom af te blazen. Ook kun je voor betrouwbare informatie terecht op Opvoeden.nl.

Op de website van het opvoedprogramma Triple P vind je adviezen over positief opvoeden in tijden van corona. Deze informatie is ook beschikbaar in andere talen.

Zorgintensieve kinderen

Voor ouders en opvoeders van kinderen met een beperking leidt de coronacrisis tot veel extra uitdagingen en zorgen. Structuur en dagbesteding vallen vaak weg, steunfiguren mogen niet zomaar langs komen. Voor deze gezinnen is specifieke steun nodig.

Lees ook: Tips voor ouders van een kind met een beperking 

Doe het niet alleen

Juist in een situatie als deze is het helemaal niet gek dat je om hulp vraagt. Trek aan de bel bij andere opvoeders die je kent, bij het wijkteam of bij je huisarts. Zeker wanneer je merkt dat de spanningen verder oplopen en dit invloed heeft op je slaap of je incasseringsvermogen.

Bespreek samen wie of wat jullie gezin hierbij kan helpen. Professionals werken zo veel mogelijk door. De aandacht voor opgelopen spanningen in een gezin en de veiligheid van kinderen heeft voor hen topprioriteit.

Kinderen toch naar school of opvang?

Als de spanningen thuis te hoog oplopen, kunnen de kinderen overdag worden opgevangen op school of de kinderopvang. Dit geeft jou als ouder rust om zaken op orde te krijgen en zo een liefdevol en rustig thuis aan de kinderen te bieden wanneer ze er ’s avonds weer zijn.

Bespreek de mogelijkheden met de opvang of school van jouw kinderen, of met het wijkteam, de huisarts of je (eerdere) hulpverlener.

Als het niet goed met je gaat

Merk je dat het niet goed met je gaat? Er zijn meerdere organisaties die voor jou klaarstaan. Lees: Een luisterend oor voor jou als ouder.

Bij lichte psychische klachten en sociale problemen kun je zelfhulp via internet vinden. Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun psychische problemen. Je kunt daarom ook anoniem deelnemen aan online zelfhulp.

Hulpaanbod

Vragen of hulp nodig? Neem contact op met het Scheidingspunt.

Neem dan contact op het Scheidingspunt, dat onderdeel is van het Meerpunt. Samen kijken we naar wat jou als ouder en jullie kind(eren) kan helpen om de situatie te verbeteren en veilig te houden.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op: 079 - 33 10 325, maandag van 12.30 tot 17.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur. Ook kan je een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een WhatssApp bericht naar 06-25 70 77 31.