We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Omgangsregeling gescheiden ouders

Het is voor een kind te allen tijde belangrijk om contact met beide ouders te hebben. Kinderen van gescheiden ouders hebben recht op omgang met beide ouders. Het niet doorgaan van de omgang kan veel stress opleveren voor het kind. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden goed te bekijken. Wat is er op dit moment, in deze situatie mogelijk en het meest prettig en wenselijk voor jullie kinderen? Leg alle tijdelijke aanpassingen en veranderingen duidelijk uit aan jullie kinderen en gebruik hierbij dezelfde termen. Overleg samen hoe jullie het contact met de kinderen allebei zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Bepaal met elkaar of de gebruikelijke omgangsregeling gewoon door kan gaan óf dat er een aanpassing nodig is.

Flexibel blijven

Probeer open te staan voor de noodzaak om af te wijken van de vaste afspraken. Het is belangrijk om met de andere ouder te praten vanuit het belang van het kind. Niet vanuit het recht van jou als ouder om jouw kind te zien of thuis te houden. Als ouder moeten je door de coronacrisis soms accepteren dat het contact met je kind nu een andere vorm heeft. Het is natuurlijk lastig om ‘gemiste’ tijd later in te halen. Eis dat niet van elkaar. Dit is een overmacht situatie waar je samen in het belang van je kind het beste van moet proberen te maken.

Bekijk hier de animatie ‘omgangsregeling corona’ van het Kenniscentrum Kind en Scheiding

Kan de omgangsregeling doorgaan?

Bij scheiding kan de omgangsregeling op verschillende manieren vastgelegd zijn.

Ouderschapsplan

Ouders kunnen in onderling overleg bepalen hoe de omgangsregeling in deze periode doorgaat. Zij houden zich daarbij aan de algemeen geldende adviezen en de richtlijnen van het RIVM.

Het is aan te bevelen het aantal verplaatsingen te beperken. Dus liever bijvoorbeeld week op week af dan om de paar dagen wisselen. Dit helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Door de rechter opgelegd

De omgangsregeling blijft van toepassing zoals deze is opgelegd. Wel kan bijvoorbeeld de gezinsvoogd aan beide ouders vragen om in te stemmen om de omgangsregeling op een andere manier uit te voeren. In plaats van bezoek kan er bijvoorbeeld contact zijn via video-bellen.  De gezinsvoogd hoeft voor dit besluit geen verzoek in te dienen bij de rechtbank.


Anita Kraak EenVandaag

Bekijk een fragment van EenVandaag over social distancing

Omgangsregeling bij ziekte

De omgang kan sowieso niet doorgaan als een of meer van de betrokkenen ziek zijn. Met ziek zijn bedoelen we: hoesten of niezen of keelpijn of benauwdheid of meer dan 38 graden koorts. Onder betrokkenen verstaan we: het kind, een ouder of een andere huisgenoot.

Heeft een betrokkene de genoemde verschijnselen hoesten, niesen, keelpijn of benauwdheid maar heeft hij minder dan 38 graden koorts? Dan kan de omgang, na een zorgvuldige afweging en goede voorbereiding doorgaan, als deze op dat moment van groot  belang voor het kind is. Dit is maatwerk

Gaat de begeleide omgang door?

De gecertificeerde instellingen zullen zich inspannen om de kinderen die (een van hun) ouders doorgaans onder begeleiding zien, op een andere manier contact te laten maken met hun ouders. Het beleid van veel gecertificeerde instellingen is dat de begeleide omgangen de komende weken doorgaat via beeldbellen, de telefoon of andere communicatiemiddelen.

In sommige gevallen is het voor het kind noodzakelijk dat er toch fysiek of face-to-face contact is. Onder fysiek contact verstaan we alle contact in levenden lijve met een persoon die zich op minder dan 1.5 meter afstand bevindt. Hieronder verstaan we het aanraken van een persoon, bij bijvoorbeeld het verzorgen, kalmeren of troosten. Ook het praten met een persoon op minder dan 1.5 meter zien we als fysiek contact.Face-to-face contact is contact in levenden lijve met een persoon die zich op meer dan 1.5 meter bevindt.

Fysiek contact of face-to-face contact is alleen mogelijk als geen van de betrokkenen ziek is. Met ziek zijn bedoelen we: hoesten, niezen, keelpijn, benauwdheid of meer dan 38 graden koorts. Onder betrokkenen verstaan we: het kind, een ouder of een andere huisgenoot.

Andere manieren voor de omgang

Als je niet naar je kinderen toe kunt of zij naar jou, zorg dan dat je wel regelmatig contact houdt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld extra video-belmomenten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld WhatsApp, Skype, FaceTime en Zoom.

  • Een paar keer per dag even kletsen
  • Spelletjes doen
  • Boekjes voorlezen of liedjes zingen
  • Helpen met het huiswerk
  • Samen televisie of een film kijken
  • Ouder stopt de omgang

Ouder stopt de omgang

Het is ongewenst dat een ouder de omgang stopt, zonder overleg met de andere ouder. Helaas gebeurt dit soms toch. Reden hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • Angst voor de risico’s van het coronavirus
  • Geen mogelijkheid om naar de andere ouder te reizen
  • Eén van de ouders zag de omgangsregeling toch al niet zitten.
  • De ouder grijpt deze situatie aan om de omgang te stoppen. 

In al deze situaties is het belangrijk om met de andere ouder te praten vanuit het belang van het kind. Niet vanuit het recht van jou als ouder om jouw kind te zien of thuis te houden.

Je komt er als ouders niet uit met elkaar

Lukt het niet om samen afspraken te maken over de omgang tijdens de coronacrisis? Misschien kan een familielid of bekende jullie helpen. Wanneer ook dit niet helpt, probeer dan de rust te bewaren. Laat de situatie voor nu even zoals hij is. Je kunt natuurlijk ook hulp inschakelen van het wijkteam. 

Is er sprake van een ondertoezichtstelling? Bespreek dan een aanpassing van de bezoekregeling altijd eerst met de gezinsvoogd.  

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Gezien de huidige situatie in Nederland ontstaan er veel vragen over bestaande omgangsregelingen. Wanneer kan het doorgaan? Wanneer niet? En wat kunnen we wel doen als de omgang niet mogelijk is? Ervaren jullie als ex-partners onderling moeilijkheden en dreigt dit te escaleren?

Neem dan contact op het Scheidingspunt, dat onderdeel is van het Meerpunt. Samen kijken we naar wat jou als ouder en jullie kind(eren) kan helpen om de situatie te verbeteren en veilig te houden.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op: 079- 33 10 325, elke werkdag van 9.00 tot 17.30 uur.  Ook kan je een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een WhatssApp bericht naar 06-25 70 77 31.