We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 192 niet laden

Wat: Behandeling met als doel dat kinderen uit de knel raken. Met behulp van behandeling wordt de strijd tussen ouders minder destructief en worden er nieuwe wegen gevonden om met de conflicten om te gaan.

Voor wie: Voor ouders die verstrikt zijn geraakt in scheidingsconflicten rond de zorg voor de kinderen, wonen, financiën en andere belangrijke onderwerpen; de zogeheten vechtscheiding.

Wanneer: Op afspraak.

Wat:
De opzet van het programma voorziet in een team van therapeuten waarbij een ouder kan terugvallen op een eigen therapeut waar een vertrouwensrelatie mee wordt opgebouwd, en kinderen hebben hun eigen kindertherapeut. Dat voorkomt ‘loyaliteitsvraagstukken’ en geeft duidelijkheid dat de therapeuten “meerpartijdig” zijn, zij kiezen geen kant. 

Ouders hebben vaak het gevoel dat ze alles al hebben geprobeerd om uit de problemen te komen en zien geen mogelijkheden meer. Dat gevoel van machteloosheid kan alleen doorbroken worden door zich te concentreren op het eigen gedrag. En dan merken ouders dat ze zelf nieuwe wegen kunnen openen. Bijvoorbeeld: wat kunnen zij doen om minder last te hebben van de strijd.

De therapie wordt geboden in een groep omdat ouders hierdoor ondersteuning ervaren en van elkaar kunnen leren. De groep werkt ook als een spiegel: ouders zien zichzelf terug in andere ouders en vinden herkenning en erkenning bij elkaar. Ouders kunnen elkaar steunen om een andere weg te vinden. Daarbij kunnen ze terugvallen op de verschillende therapeuten die in de groep betrokken zijn.

Waarom Kind uit de Knel: 
Wanneer ex-partners na de scheiding in een ernstige en langdurige strijd terechtkomen beïnvloed dit het leven en welzijn van alle betrokkenen, kinderen, ouders en de mensen om hen heen. De risico's op trauma's, angsten en andere psychische problemen zijn groot, voor kinderen en voor ouders. Tijdens de behandeling Kind uit de Knel nemen ouders deel aan de oudergroep waarin gewerkt wordt aan het terugdringen van destructieve patronen en terugkerende problemen. Twee therapeuten begeleiden de groep, en helpen constructieve stappen te nemen. Parallel aan de oudergroep komen onder leiding van twee kindertherapeuten de kinderen bij elkaar. Zij maken films, posters, tekeningen, muziek, en dergelijke over het thema 'ouders die ruzie hebben'

Resultaat: 
Het doel van de cursus is dat kinderen uit de knel raken. Met behulp van de cursus wordt de strijd tussen ouders minder destructief en worden er nieuwe wegen gevonden om met de conflicten om te gaan. Zo kunnen de kinderen zich weer veilig voelen. Dit is nodig om zich goed te ontwikkelen.

Data: 
Nog niet bekend.

Tijd: 
Binnen de regio Haaglanden vindt de behandelgroep Kinderen uit de Knel vaak op donderdagmiddagen vanaf 14:30 uur plaats. 

Locatie: 
De locatie is afhankelijk nabij Scheveningen. 

Maximale groepsgrootte: 
6 ouderparen.

Aantal bijeenkomsten: 
Na aanmelding wordt er een eerste intake gepland. De eerste intake heeft tot doel om kort kennis te maken en informatie te geven over de inhoud van de therapie, voorwaarden, deelname en werkwijze van de groep. In het tweede intakegesprek is er meer ruimte om ouders te leren kennen en wordt aanvullende informatie gevraagd. Deze intake biedt ouders ruimte voor vragen die zijn blijven liggen. De intake van de kinderen vindt tegelijk met de tweede intake plaats. De kinderen gaan in gesprek en krijgen uitleg van de kindertherapeuten. Bij aanvang van de behandelgroep (na de twee intakes) is er een netwerkbijeenkomst waarbij het belangrijk is dat beide ouders minimaal 2 mensen uit hun netwerk uitnodigen die hen kan steunen tijdens de therapie. Dan zijn er acht of negen groepsbijeenkomsten van twee uur, met een tussen- en eindevaluatie. De kinderen nemen deel aan de kindergroep die op dezelfde tijden in hetzelfde pand plaatsvindt

Aangeboden door: 
 Youz.

Contactpersoon voor vragen en/of aanmelden: 
Voor vragen kunnen ouders en verwijzers terecht bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Den Haag en het Scheidingspunt Zoetermeer in Zoetermeer.
Aanmeldingen kunnen worden gestuurd naar:
Youz: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijzonderheden:
Om mee te doen met de behandeling moeten ouders bereid zijn om juridische procedures (tijdelijk) te stoppen of on hold te zetten. Een aanmelding wordt pas aangenomen als er een verwijzing ‘SGGZ code 54002 Kinderen uit de Knel max 60 uur’ is van een actieve verwijzer (bijvoorbeeld van Jeugd & Gezinhulp (JGH), Jeugdbescherming of de Raad van de Kinderbescherming), die ook aanwezig is bij de intake, de tussenevaluatie en de eindevaluatie.
De aanmelding is pas compleet als beide ouders de vragenlijsten en aanmeldformulieren hebben ingevuld. Deze kunnen worden opgevraagd bij de contactpersoon. Pas dan wordt het intakegesprek ingepland waarbij beide ouders aanwezig moeten zijn.

Kosten:
Kosteloos.